DIY – notitieboekje!


I confess: ik ben een notitieboekje-aholic! Hoe dat zo? Ik vind het heerlijk om in boekjes te schrijven, to do lists te maken, te tekenen, of gewoon ernaar te kijken als ze super schattig zijn. Maar ik heb ook heel erg de neiging om een boekje niet meer te gebruiken als hij niet netjes meer is, wat misschien een beetje een raar trekje is :p. Maar goed, notitieboekjes kun je natuurlijk kopen, maar maken is eigenlijk nog veel leuker! Dit deed ik vroeger weleens en ik besloot wegens een gebrek aan blog-idee-opschrijfboekje er maar eentje te maken. In deze blogpost ga ik jullie proberen uit te leggen hoe ik dat heb gedaan!


Om een boekje te maken heb je een aantal dingen nodig, namelijk:
– Uiteraard papier, al dan niet met lijntjes. Ik gebruikte papier van zo’n a5 notitieblok!
– Iets als kaft, bijvoorbeeld wat dikker papier met een leuk printje.
– Een grotere, stevige naald en draad, ik gebruikte DMC draad.
– Een schaar om papier te knippen, ofkorz.
– Lijm, papiertjes, stiften, lintjes enz als je je boekje nog wat meer wilt opfleuren!


Waar je mee begint is het knippen van de inhoud van je boekjes, pagina’s dus! Het is belangrijk dat je gevouwen pagina’s maakt, zoals ze in een schrift zitten. Ik nam steeds een blaadje van het notitieblok, vouwde hem dubbel in de lengte zoals hij als pagina wordt en ook in de breedte, want ik wilde uit 1 blaadje 4 pagina’s kunnen halen. Ik heb het boekje niet heel dik gemaakt, denk dat er 10 blaadjes van het notitieblok ingegaan zijn!


Als kaft gebruikte ik een blaadje uit dit blok. Deze blokken met karton kan je kopen bij Action en zijn echt aanraders, ik gebruik ze eigenlijk echt super vaak! Ook hier dus voor en omdat deze ook A5 formaat zijn, hoefde ik ‘m alleen dubbel te vouwen en op maat te knippen aan de bovenkant.


Dan is het tijd om je boekje in elkaar te gaan naaien! Hiervoor heb je wat dikker en stevig draad nodig, bijvoorbeeld katoen van een bolletje of het gladdere DMC draad wat ik gebruikte. Kies een naald met een groot genoeg gat en die ook sterk genoeg is, want ik had eerst een niet zo sterke die dus af brak ;). En zorg dat je boekje al klaar ligt, met de pagina’s om elkaar (denk aan het schrift!) en de kaft erom heen.Ik heb ervoor gekozen om de draad niet vast te knopen aan het begin maar pas als ik klaar was, maar als je het makkelijker vind om eerst een knoopje erin te maken zodat hij blijft zitten tijdens het naaien, kun je dat ook prima doen! Handig is om de lijntjes van je papier te gebruiken als een soort afstand waarop je steken maakt, en als je vanaf de kaft naar binnen een steek maakt om eerst van binnenuit even een gaatje te prikken, zodat je steeds een even grote afstand krijgt. Naaien door papier is uiteraard wel wat lastiger dan door stof, als je je naald er niet goed doorheen krijgt kun je ‘m aandrukken op een harde ondergrond of met een tangetje er doorheen trekken! Kijk wel uit dat je jezelf niet erbij neersteekt ;).Als je aan de andere kant van je kaft beland bent, kun je de twee uiteindes van het draad weer laten meeten door aan de binnenkant hem door de al gemaakte steken te halen, zoals je op de eerste foto kunt zien! Hierna heb ik in de twee draden een dubbele knoop gelegd en hierna zou je ‘m al wel af kunnen knippen. Ik heb nog iets vaags gedaan met erom wikkelen enz, maar dat is ernstig niet uit te leggen haha! Je moet in ieder geval proberen om de knoop niet te dik te maken.


En dan is de basis van je boekje klaar! Ik besloot nog een label erop te plakken, het is immers m’n ideeΓ«n-boekje voor m’n blog geworden. Dit maak je makkelijk met wit karton en een stift, en kan je er dan op plakken. Ik heb er nog een touwtje omheen geknoopt met een strikje, niet heel nuttig maar wel leuk als je hem bijvoorbeeld cadeau wilt doen :).


And that’s how it’s made! Eerlijk, ik ben best slecht in uitleggen dus als je iets niet snapt, vraag het zeker in de comments! Je kunt ook gerust variΓ«ren in soort papier, soort kaft, wel of geen label etc, en het lijkt me ook best een leuk cadeautje!

Zijn jullie ook dol op notitieboekjes? πŸ˜‰ En ga je deze DIY proberen?

  1. Haha ik ook niet ;). Maar je kunt als je lijntjespapier gebruikt natuurlijk gewoon het lijntje volgen! Of snijden in plaats van knippen inderdaad, zoals Lifesplash hieronder zegt!

 1. Heeeel gaaf, ik ren zo even naar het winkelcentrum!
  Ik maak samen met mijn moeder nu ook leren boekjes ‘zoals de indianen het deden’ maar dit is best pittig werk en maak je niet ‘eventjes’.
  Maar ik ben dus ook boekjes addict…
  En ja, ik doe er ook weinig meer mee als ie niet ‘mooi’ meer is πŸ˜€ Ik ben gelukkig niet de enige!

 2. Wat een leuk idee! Ik heb ook zo’n rare fetish voor papier, haha, dat eerste gladde nieuwe blad, bij voorkeur nog een beetje naar lijn ruikend, mmmmmm. Echt een feestje. Maar ik ga denk ik ook maar wat tekenblokjes maken, dat is best leuk voor op vakantie (met bjpassend cover uiteraard)

 3. Wat een leuk idee!! Ik ga het echt een uitproberen! En ja.. ik herken dat wel, dat als een notitieboekje niet meer zo netjes is dat ik hem dan niet meer gebruik ;p Echt een super idee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *